Research Scientist

Lallemand - Montréal, QC (il y a 30+ jours)

Postuler dès maintenant

Main functions

The Research Scientist will join the Lallemand Biofuels & Distilled Spirits research and development team in Montreal and report directly to the R&D Director. His/Her responsibilities will be to conduct research on the impact of fermentation parameters on ethanol production and the formation of flavour-active molecules. Key activities include lab-scale alcoholic fermentation in industry-relevant feedstocks, lab-scale distillation, medium throughput screening assays and analysis of yeast metabolites impacting spirit aromas.

The specific responsibilities include but are not limited to:
Designing, executing, analyzing and reporting of experiments;
Generating ideas on new commercial products and relevant research topics;
Developing new assays to answer technical questions;
Presenting results to R&D, sales, marketing and management team members;
Writing internal R&D reports;
Writing and revising Standard Operating Procedures;
Training and supervising interns and research assistants in the laboratory;
Collaborating with internal and external multi-disciplinary teams of scientists.
Technical skills
Required
Ph.D. or M.Sc. with 3+ years of experience in biological sciences or biochemical engineering;
Knowledge of microbial physiology and metabolic networks;
Practical experience in the area of bacteria or yeast research;
Excellent oral and written communication skills in English;
Supervisory experience of employees and/or students.
Asset
Familiarity with fermentation and distillation processes;
Experience in advanced statistical analysis and experimental design;
Experience in the interpretation of large genomic and/or metabolomic datasets;
Experience in flow cytometry;
Experience in a distillery, brewery or in the ethanol industry;
Fluency in French.
Personal skills
Required
Interest in the distilled spirit industry;
Strong interpersonal skills;
Autonomy and initiative;
Ability to work on multiple projects in a fast-pace industrial environment.
General criteria
Asset
Availability to occasionally work and travel on weekends.
Organization

Lallemand is a privately held Canadian company, founded at the end of the 19th century, specializing in the development, production and marketing of yeasts and bacteria. The company is comprised of 11 major business units, each focused on specific applications of yeast and bacteria, with activities throughout worldwide. Administrative offices for the parent company are in Montreal, Canada. Today, Lallemand employs more than 4000 people working across more than 45 countries, on 5 continents.

Lallemand Biofuels & Distilled Spirits is a leading fermentation ingredients supplier (yeast, yeast nutrients, and antimicrobials) for both the bioethanol and distilled spirits markets. Our clients depend on Lallemand ingredients for their fermentation processes as well as consulting and training services for those sectors. Supported by an extensive network of warehouses, Lallemand Biofuels & Distilled Spirits’ main office is located in the United States, with satellite branches worldwide. In both the biofuel and spirits industries, the team behind the operation demonstrates an unparalleled sense of innovation, aiming to provide the best possible quality of fermentation.

Chercheur(e) scientifique
Principales fonctions

Le/la chercheur(e) scientifique rejoindra l’équipe R&D de Lallemand Biofuels & Distilled Spirits basée à Montréal et se rapportera directement à la Directrice de recherche. Son mandat sera d’effectuer les recherches nécessaires pour mieux comprendre l’impact des paramètres de fermentation de la levure sur la production d’alcool et la formation de composés aromatiques. Ses activités incluront des fermentations à petite échelle dans différent substrats, des micro-distillations, des essais de criblage ainsi que l’analyse de métabolites fermentaires impactant les parfums et arômes des spiritueux.

Les responsabilités associées au poste comprennent, sans s’y limiter :

La conception, l’exécution et l’analyse d’expériences de laboratoire;
La formulation de nouvelles idées de produits commerciaux ainsi que de thèmes de recherche pertinents à l’entreprise;
Le développement d’essais expérimentaux permettant de répondre à des questions techniques;
La présentation des résultats de recherche aux équipes R&D, des ventes, de marketing et de la direction;
La rédaction de rapports internes;
La rédaction et révision de procédures normalisées;
La formation et la supervision de stagiaires et d’assistants de recherche;
La collaboration avec d’autres équipes de recherche à l’intérieur et l’extérieur de l’entreprise.
Compétences techniques
Required
Ph.D. ou M.Sc. avec un minimum de trois ans d’expérience en sciences de la vie ou en génie biochimique;
Connaissance de la physiologie microbienne et des voies métaboliques;
Expérience pratique de recherche sur levures et/ou bactéries;
Excellentes aptitudes de communication orale et écrite en anglais;
Expérience de supervision d’étudiants ou d’employés.
Asset
Connaissances de base des procédés de fermentation et de distillation;
Expérience en analyses statistiques avancées et en conception d’expériences (DOE);
Expérience dans l’interprétation de données génomiques et/ou métabolomiques;
Expérience en cytométrie en flux;
Expérience de travail dans une distillerie, une brasserie ou dans l’industrie des biocarburants;
Français oral et écrit fonctionnels.
Qualités personnelles
Required
Intérêt pour l’industrie des spiritueux;
Bonnes compétences relationnelles;
Autonomie et sens de l’initiative;
Capacité à travailler sur plusieurs projets à la fois dans un environnement industriel dynamique.
Critères généraux
Asset
Possibilité de travailler et de voyager occasionnellement les fins de semaine.
Organisation

Lallemand is a privately held Canadian company, founded at the end of the 19th century, specializing in the development, production and marketing of yeasts and bacteria. The company is comprised of 11 major business units, each focused on specific applications of yeast and bacteria, with activities throughout worldwide. Administrative offices for the parent company are in Montreal, Canada. Today, Lallemand employs more than 4000 people working across more than 45 countries, on 5 continents.

Lallemand Biocarburants & Spiritueux est le plus important fournisseur d’ingrédients de fermentation pour les producteurs de bioéthanol et de spiritueux. Cette unité d’affaires leur procure les levures, les nutriments et les antimicrobiens nécessaires à leurs processus de fermentation, ainsi que des services de consultation et de formation. Soutenus par un vaste réseau d’entrepôts et des équipes un peu partout dans le monde, les principaux bureaux de Lallemand Biocarburants & Spiritueux sont situés aux États-Unis. Que ce soit pour l’industrie des biocarburants ou celle des spiritueux, l’équipe de cette unité d’affaires fait preuve d’un sens de l’innovation hors-pair, pour une meilleure qualité de fermentation possible.